Ökade sjukvårdsinsatser i Bangladesh

 

Höstens alarmerande uppgifter om översvämningar i norra Bangladesh ser nu betydligt ljusare ut. MAF:s utsända i landet - Rune och Maria Karlsson har var för sig ett intensivt veckoschema och ger oss här en liten uppdatering av vad som händer i deras närhet.

 

Rune Karlsson är en av MAF:s piloter i landet som när vi kontaktar honom hjälper till med 100-timmarsservicen av den amfibieutrustade Cessna Caravan som programmet använder. Utmaningen Bangladeshprogrammet står inför är att man under alla de 20 åren man flugit i landet bara förfogat över ett flygplan.

– Ärligt talat är det lite frustrerande att se behoven och veta att vi vissa dagar inte räcker till att svara upp mot de förväntningar som ställs på oss. Därför är vi så otroligt tacksamma över den process som nu kommit igång där vi även i Sverige tagit tag i utmaningen att köpa in ytterligare ett plan. Det skulle vara så skönt om den dagen skulle bli verklighet. Vi hoppas verkligen, tillägger Rune.

 

Rune som kommit igång med att filma grupper som han flyger ut på uppdrag lägger ut filmerna på hemsidan www.bushflyer.se

– Nyligen körde jag ut flera sjukvårdsteam på ett tio-dagars uppdrag till Friendship, ett av de tre flytande båtsjukhusen som betjänar befolkningen boendes vid floderna och kustlinjen. Den nya stora båten ligger söderut och väntar på att komma igång på allvar. Emirates är tillfälligt inne på reparation.

Nu i höst har MAF funnits med i tv-reklamen och berättat om de egna ambulansflygningarna. 

– Vi vill öka den insatsen. Sjukhusen har å andra sidan efterfrågat mer utrustning. Vi har syrgasutrustning men på önskelistan står nu en hjärt-/pulsmätare som går att följa via en monitor.

Den 12 november reste Rune till Kansas i USA på en veckas simulatorträning. 

– Väldigt givande och nödvändigt! I år finns även undervattensträning på programmet och det har jag inte gjort tidigare.

 

 

Millgate New Hope Center

För Maria Karlsson som lärare på skolan i Millgate i Dhakas norra slumområde är det bara någon månad kvar för första årets elevkull som går på ledighet i december.

– Det har varit ett helt fantastiskt år, flera av eleverna är riktigt duktiga och motiverade att gå vidare. Men egentligen vill de vara kvar hos oss, skrattar Maria men konstaterar snabbt att de måste gå vidare. 

Att skolan serverar en rejäl portion mat är uppskattat men inte så vanligt.

– Vi har inte sett någon annan skola som gör det. Barnen är glada och även deras familjer. 

Det ihållande regnet har gjort skolgården lerig. 

– Nu har vi gjutit ett cementgolv vid entrén vilket underlättar.

Skolans goda rykte har spridit sig. Föräldrarna börjar höra av sig och är ivriga inför det nya skolåret som väntar.

– Vi ska ha uttagning för vårterminen snart. Förra året hade vi målet 30 elever som tillslut blev 36. Hoppas av vi kan stanna vid runt 30, det är så viktigt att räcka till för alla. 

 

                                                                    Läs mer om skolprojektet klicka här!

MAF-piloten Rune Karlsson i Bangladesh:

 

”Det har aldrig lockat mig att flyga charter för de stora bolagen. Det är ju som att ratta en buss. Det här är ju verkligen att vara pilot”.

 

Rune Karlsson

 

 

Maria Karlsson

 

 

Så många människor samlade i Sariakandi med det flytande sjukhuset Friendship utanför bild.

 

 

Glada barn på Millgate New Hope Center

 

 

Båtsjukhusen i Bangladesh

Sjukhusbåten Emirates sedd från MAF-planet.

 

 Båten Rongdhona - organisationen ”Friendships” senaste tillskott.

 

MAF:s pontonutrustade Cessna Caravan

 

MAF i Bangladesh skapar broar i ett av världens vattenrikaste länder

Vattenvägarna i Bangladesh är landets stolthet. De största floderna Ganges och Brahmaputra har enorma deltabildningar. Under monsuntiden (maj – oktober) stiger vattnet vilket gör att 2/3 av landet blir översvämmat. Med sina över 160 miljoner människor är Bangladesh dessutom ett av världens mest tättbefolkade och fattiga länder.

 

Ett av de projekt som vi i MAF Sweden berättat om och som vi fortfarande stöder är när MAF via flygplanet ser till att läkarpersonal kommer till och från de tre flytande sjukhusen. Från att tidigare ha varit två har de nu blivit tre. Nyligen togs det tredje båtsjukhuset i bruk. Det är ”Friendship” - en av landets mest pionjärinriktade organisationen som står bakom.

 

Den tredje båten är en donation från Green Peace. Den är havsgående och kan därför inte gå upp i floderna utan kommer att ge människorna i kustbandet och på öarna en mycket efterlängtad hjälp. För en tid sedan fick Rune Karlson vara med att flyga ut det första specialistläkarteamet som visade sig komma från Italien. 

 

– Den nya båten har fått namnet Rongdhona. På bengali betyder det regnbåge, en båge av hopp. När jag efter årsskiftet flög ut teamet och landade några hundra meter från båten började en insats som kommer att betyda hjälp för 1000-tals utsatta människor i kustbandet, ett område som alltför ofta glöms bort därför att det är så otillgängligt. Flygningen som bara tog 45 minuter skulle alternativt tagit två dagar med bil och båt, berättar Rune som genom den kommentaren vill visa på flygets suveräna möjlighet att ta tillvara specialistkunnande på det absolut bästa sättet.

© 2019 MAF Sweden

 
 
G
M
T
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Talfunktionen är begränsad till 200 tecken
 
[removed]
 
Alternativ : Historia : Feedback : Donate Stänga