En illustration som berättar mer om bakgrunden till ebolautbrottet.

Margrit och Emil Kundig

Nu öppnas luftrummet

i Liberia

 

I sviterna efter ebolautbrottet i Västafrika har Liberia fått en speciell plats på världskartan. Det är ett land med ofantliga behov som dessutom är ett av världens fattigaste. 

 

Landet som från början kom till för att befolkas av frigivna slavar från Amerika har exploaterats hårt för sina naturtillgångar på gummi, timmer och diamanter. Inbördeskrig har under lång tid förstört både infrastruktur och ekonomin i landet. Vägarna är mycket dåliga och för att kunna komma ut på landsbygden med hjälp till de allra fattigaste behövs flyget.

 

Igångsättningen av programmet i Liberia har fördröjts på grund av ebolautbrottet.  Nu äntligen har vi möjlighet att starta flygverksamheten med bas i huvudstaden Monrovia. Utmaningarna framöver är många och utbredd korruption gör arbetet komplicerat. Nu är vi i alla fall på väg. MAF:s erfarne pilot Emil Kundig kommer att vara programansvarig och pilot. Han är nu i februari i landet för att förbereda verksamheten med flygningar som beräknas komma igång i höst.

 

Läkaren Agneta Lillqvist Bennstam har varit verksam i Kongo DRC i 17 år. Nu hemma i Sverige igen släpper hon inte taget utan följer sina kollegors arbete på distans, samt det omtalade ebolautbrottet nära de platser där hon själv var verksam.

 

Följ  henne på bloggen 

www.albloggbok.blogspot.se

 

En illustration från hösten 2014 som beskrev läget just då...

 

 

 

© 2019 MAF Sweden

 
 
G
M
T
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Talfunktionen är begränsad till 200 tecken
 
[removed]
 
Alternativ : Historia : Feedback : Donate Stänga