Insatsen i Bangladesh är
avgörande för att förändra liv!

Några av de mest utsatta människorna i Bangladesh bor på sandbankar i floden. Men nu kan de få vård på flytande sjukhus. Där är MAF:s insats avgörande för att förändra liv, som att ge blinda synen tillbaka.
Bangladesh breder ut sig som ett grönt lapptäcke under oss, med rektangulära risfält som ligger tätt, tätt mellan byarna.
MAF:s Cessna flyger över ett av Asiens fattigaste länder, en fattigdom som man ser tecken på även från luften. Den väldiga floden Brahmaputra omskapar ständigt landskapet, den översvämmar åkrar men skapar också ny mark, som desperata människor genast försöker att uppodla. Det är till dem som MAF flyger, till de boende på de föränderliga och otrygga sandbankarna.

 

Flytande sjukhus
— Ingen bryr sig om de här människorna, eftersom de ständigt flyttar runt. Under en livstid kan en bonde här tvingas flytta tjugo gånger.
Det berättar Iftekhar Uddin Mahmud. Han är engagerad i biståndsorganisationen Friendship international, som MAF har ett nära samarbete med. Friendships idé är att försöka nå de människor som annars har långt till sjukvård. Man gör det genom att driva flytande sjukhus som flyttar runt längs floden.
Piloten Mark Blomberg, som också är chef för MAF i Bangladesh, sätter mjukt ner Cessnan på det bruna flodvattnet och lägger till precis bredvid en sandbank. Byns alla barn har kommit för att välkomna oss. De två kvinnliga läkarna går ner i en båt och sätts i land för att nästan genast börja möta patienter på sjukhusfartyget.
Det är just den snabbheten som är avgörande. Det går att ta sig ut hit med bil och båt, men sådana resor kan ta en dag eller två.

 

Läkarteam från hela världen
— Då hade kirurgerna inte hunnit göra lika många operationer som idag, det är kanske 20 färre människor som då fått hjälp. Så MAF gör stor skillnad, säger Mark.
Sjukhusfartyget är inte stort, men varje kvadratmeter är maximalt utnyttjad för att kunna erbjuda allt från ögonoperationer till tandvård. I det lilla väntrummet sitter flera kvinnor. Mosamat Shilpi Khaton har ramlat och kan inte längre stödja på vänsterfoten. Hon ska bli röntgad.
— Det gör väldigt ont. Om inte sjukhuset hade funnits här vet jag inte vad jag tagit mig till, det är för långt för mig att ta mig till något annat sjukhus.
Arbetet bygger på frivilliga insatser, med läkarteam som kommer från hela världen för att hjälpa till. Lana van der Beck, som är ögonläkare, har kommit från Nederländerna. Hon berättar att hon på morgonen undersökte 25 patienter, alla utom en var i praktiken blinda på grund av starr.

 

Väntat på hjälp i tio år
— Detta är en blindhet som faktiskt går att behandla. Det är det bästa med att vara här, att få hjälpa till med det, säger hon.
MAF är i Bangladesh verksam på flera områden, bland annat hjälper man flera biståndsorganisationer så att deras personal snabbare kan komma ut till avlägsna platser i landet. Men samarbetet med Friendship ligger Mark speciellt varmt om hjärtat.
— När du får höra att kirurgerna t.ex. kan hjälpa en person som i tio års tid varit vanställd på grund av en olycka vid en spis, då är det klart att det känns. Vi är ju bara en partner, men det är roligt att få vara en del av detta, säger han.
Till mycket vinkningar och skratt lyfter planet från Brahmaputra och sjukhusfartyget blir snart en avlägsen prick på floden. Men jag tänker på alla människor som får hjälp där, på de som annars tvingats leva med en smärta som vi i Sverige aldrig skulle acceptera. Jag tänker att här får MAF uppfylla det man har som mål, att nå de bortglömda och ge dem hopp.

Swisha din gåva till nr: 

9008913

Märk: Bangladesh

 

© 2019 MAF Sweden

 
 
G
M
T
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Talfunktionen är begränsad till 200 tecken
 
[removed]
 
Alternativ : Historia : Feedback : Donate Stänga