Tack för att du är med!

Swisha din gåva till 9008913 Märk ”Haiti”

Bankgiro 900-8913 Märk ”Haiti”

 

Tack för att du är med och hjälper de drabbade på Haiti!
/MAF Sweden

Sedan 1986 har MAF varit ett stöd till hjälporganisationer för att maximera deras insats på Haiti. När orkanen Matthew slog till i oktober förra året var vi redo att svara på den uppkomna krisen.

 

Robin Horak arbetar för organisationen ”No Time for Poverty”, som driver en medicinsk klinik för barn i Port-Salut, som tillsammans med Dame Marie och Jeremie är av de värst drabbade områdena på Haiti. När hon summerar det som skett hittills finns MAF högt upp på listan över organisationer som varit till stor hjälp.

 

– Vi betjänar upp till 75 000 barn varje år i detta område, berättar Robin. 

Efter orkanen har ett stort antal av deras familjer förlorat hela eller delar av sina hem. Robin berättar att många förlorade allt de ägde och hade inte så mycket som en filt eller rena kläder till sina barn. Det fanns ett akut behov av presenningar, mat och kläder.

– Vi såg en stor ökning av både tyfus och kolera. I samband med detta fanns det också ett behov av att förse människor med intravenösa vätskor, antibiotika och salvor för omedelbar behandling.

 

Andras behov

Då de flesta vägarna var märkta av orkanen var möjligheterna att använda bil eller lastbil starkt begränsade.

– Jag kontaktade MAF och frågade om de kunde hjälpa oss på något sätt. Vi blev både lättade och glada över beskedet att de redan samma dag kunde påbörja flygningar med mat och läkemedel. När de första planen landade möttes de av samhällen som inte fått något som helst stöd eller hjälp ännu.

– MAF är verkligen en av de få organisationer som agerar så helhjärtat på Haiti. Deras piloter är alltid beredda att ta ombord människor och gods och vi är så tacksamma att de är så villiga att svara upp mot andras behov.

 

Mitt i kaoset

Ytterligare personal och ett extra flygplan (Kodiak) har sedan dess mobiliserats för att hjälpa till på Haiti. Kodiakflygplanet hade initialt med sig ett uppblåsbart satellit-internetsystem som hjälpte biståndsarbetare att mitt i kaoset samordna sina insatser när det ordinarie kommunikationssystemet låg nere.

MAF:s första bidrag till hjälpinsatser var i form av undersökningsflyg. Detta hjälpte våra partners att fokusera på de viktigaste behoven bland flera av de mer eller mindre utslagna platserna.

Hjälpen når fram på Haiti

 

 

Två bilder tagna dagarna efter orkanens framfart:

Hamnstaden Les Cayes med en demolerad bro mitt i stadskärnan.

 

Swisha din gåva till nr: 

9008913

Märk: Haiti

 

 
 
G
M
T
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Talfunktionen är begränsad till 200 tecken
 
[removed]
 
Alternativ : Historia : Feedback : Donate Stänga

Tacksamma mottagare.

När passargerarstolarna är bortmonterade ryms det väldigt mycket i ett MAF-plan.

Mängder av ris flygs ut till de avlägsna områdena

Dr Robin Horak

De blå presenningstaken visar att hjälpen kommit igång och hus efter hus fått skydd mot regnet.

Skador som det kommer ta lång tid att återställa

© 2019 MAF Sweden

 
 
G
M
T
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Talfunktionen är begränsad till 200 tecken
 
[removed]
 
Alternativ : Historia : Feedback : Donate Stänga