Katastrofen i Moçambique

När vi anlände till Beira, den 4e största staden i landet och den stad som drabbats hårdast, för 1,5 veckor sen var det bara ett dussintal hjälparbetare där. Nu är flera organisationer på plats.

FN har klassificerat arbetet som ett "system-wide response", vilket innebär att det är deras högst prioriterade krissituation just nu.

Situtation är extremt tuff men i allt mörker finns det även ljusglimtar som t.ex. de lokala bönderna och affärsmännen som är ute och plockar upp människor med båtar.

MAF fortsätter tillsammans med Mercy Air Sweden att flyga mat, tält och "familjekit".
 

Sedan vi anlände har vi hunnit med 53 flighter på totalt 43,3timmar flygtid. Totalt har 174 personer och över 13 ton mat/utrustning/hjälpkit transporterats.

Vi fortsätter arbeta men behöver fortsatt hjälp för att kunna finansiera detta. Enklaste sättet är att Swisha till 9008913 och märka det med Moçambique. Tack för din hjälp!

För mer information, se inlägget nedan.

Räddningsaktion i Moçambique

 
 
G
M
T
Y
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Talfunktionen är begränsad till 200 tecken
 
[removed]
 
Alternativ : Historia : Feedback : Donate Stänga

Den 14 mars nådde cyklonen Idai staden BeiraCity i Mozambique. Förödelsen blev enorm. 90% av staden uppges ha fått omfattande skador och enligt FN är cyklonen den värsta naturkatastrof som drabbat Södra halvklotet.

I nuläget är det svårt att göra en exakt bedömning av mängden liv som skövlats men i området lever ca 2,5 miljoner människor och man beräknar att åtminstone 1,7 miljoner människor drabbats på något sätt.

 

Landets president, Filipe Nyusi, uppger att dödssifforna förväntas stiga till tusentals när väl vattnet sjunkit undan och man får en bättre överblick.

MAF har en bas 2,5 timmar flygvägen från det drabbade området och kunde därför vara på plats extremt snabbt.
Första steget var att ta översiktsbilder för att bistå lokala myndigheter och FN att få någon slags känning för hur stora skador det handlade om.
I samarbete med två helikoptrar från Mercy Air hjälps vi också åt att dela ut ris, mjöl och proteinkakor. Till dags dato uppgår mängden mat som delats ut till över 3 ton.

Situationen är akut. Människor har tagit sin tillflykt till hustak, träd, master och andra höga platser. Vattnet fortsätta stiga vilket gör det svårare och svårare för människor att hitta en trygg plats. När allt sköljs bort eller står under vatten blir det också snudd på omöjligt att få tag på mat.

Vi får rapporter från fältet varje dag och kommer fortsätta uppdatera allt eftersom mer information kommer in.

Vill du hjälpa?

Swisha till 9008913 märkt med Moçambique eller klicka här för att ge via vårt givarsystem.


Tack för din gåva!

© 2019 MAF Sweden

 
 
G
M
T
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Talfunktionen är begränsad till 200 tecken
 
[removed]
 
Alternativ : Historia : Feedback : Donate Stänga