– Ganska snart efter jordbävningen i april var det någon från MAF med ett svenskt namn som ställde en fråga om MAF kunde hjälpa till. Jag tror att han heter Martin Ekholm, berättar Peder Eriksson som tillsammans med sin fru Ulla på plats i Nepal upplevde de dramatiska skalven för ett halvår sedan.

 

– Den dagen det stora skalvet inträffade hade vi fått besök från Sverige och de hade precis ställt in sina väskor på hotellet när vi ropade till dem att snabbt komma ut från sina rum, minns Ulla.

Peder och Ulla är utsända av Evangeliska Frikyrkan i Sverige och utlånade till en av Nepals större hjälporganisationer INF (Internationell Nepal Fellowship) i staden Pokhara. Peder är involverad i bygget av landets enda öronsjukhus och Ulla har genomfört en analys kring de största hotbilderna för landets miljö. De kommer tillbaka till Sverige i maj 2016 då de varit ute i tre år.

Peder är ansvarig för de elektriska installationerna och enligt planen ska bygget vara klart nu i oktober. Den vackra staden Pokhara, Nepals andra stad med sina 300 000 invånare, är känd för att många turister börjar sin trekking (vandring) just här.

 

Tillbaka till MAF:s förfrågan som Peder var snabb att ge vidare.

– Jag vidarebefordrade frågan direkt till Nepals andra stora hjälporganisation -UMN (United Mission to Nepal) samt INF som vi jobbar med nu. Båda var snabba att agera och förberedelserna för hjälpsändningar med i första hand lastbilar var redan i full verksamhet. 

Pokhara klarade sig då skalvets epicentrum låg mitt emellan staden och huvudstaden Katmandu. Men bygget på sjukhuset stod stilla direkt efter jordbävningen så Peder fick möjlighet att följa med på några hjälpsändningar. Peder berättar att en av organisationerna -UMN anlitade helikoptrar och bland annat MAF för att nå avlägsna platser.

– Det var så givande att vara med och dela ut förnödenheter och mat, minns Peder.

Peder visar en hemsida som noterar alla efterskalv sen april, den är redan uppe i 380 st så det finns orsak att vara uppmärksam.

– Nu har vi en väska packad och klar intill ytterdörren och på en av väggarna i lägenheten har vi installerat en jordbävningsvarnare, en pendel som med ett kraftigt tjut reagerar på rörelser i husväggen. Det är inget som säger att det inte kommer ett nytt stort skalv, säger Ulla eftertänksamt.

 

Peder och Ulla Eriksson upplevde jordbävningen i Nepal

 

Peder Eriksson i mitten i full verksamhet med att dela ut förnödenheter och mat.

 

Nepalkartan till höger och en mer detaljerad bild över Dhading till vänster - ett område som drabbats svårt av jordbävningen.

 

 

Den värsta jordbävningen på 80 år!

Jordbävningen som den 25 april mätte hela 7,8 på richter skalan har hittills skördat över 6000 människoliv.. 

MAF finns fortfarande på plats med två helikoptrar för att assistera hjälporganisationerna. Det viktigaste är att se till att hjälparbetare kan komma fram till svårtillgängliga områden och ge akut hjälp och assistans till de drabbade.

 

Helikoptrarna leasas av en samarbetspartner i Nepal och till att börja kommer MAF att vara verksamma i Nepal mellan en till tre månader beroende på behov. Helikoptern är ett ovärdeligt redskap i Nepal som är mycket kuperat och inte minst efter jordbävningen mycket svårframkomligt.

 

Swisha din gåva till: 9008913 märk den "Nepal"

Eller ge din gåva på Bankgiro 900-8913 "Nepal"

Tack för att du är med och räddar liv!

 

Vår partner Medair har gjort en strålande insats och fortsätter sitt viktiga arbete på marken men kan nu ta sig fram genom att använda sig av MAF:s helikoptrar. De arbetar med akutsjukvård och att förse behövande med det allra nödvändigaste, matransoner, köksutrustning, vatten och hygienartiklar. Även presenningar och rep för att kunna ge tak över huvudet. Läs mer om deras insats på: www.medair.org  

 

MAF finns fortfarande i Nepal!

 

Ge din gåva direkt via hemsidan

genom att klicka här

© 2019 MAF Sweden

 
 
G
M
T
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Talfunktionen är begränsad till 200 tecken
 
[removed]
 
Alternativ : Historia : Feedback : Donate Stänga