Mammorna bara dör här!

Se filmen om Arnes berättelse från Papua Nya Guinea. En plats med mycket höga berg djupa dalar och ogenomtränglig djungel. I filmen berättar Arne Puggard om sin upplevelse vid ett besök av en helt ny landningsbana. Innan den fanns var det många gravida kvinnor som dog på väg till sjukhuset. Nu finns det hopp. Tack vare flyget kan många kvinnor och barn får hjälp när det behövs. 

Var med och stöd arbetet i Papua Nya Guinea så att fler kan få hjälp!

Brunegårds tillbaka från Papua Nya Guinea

PNG - ett land som behöver framtidstro

 

Tina och Tomas Brunegård är fulla av intryck från det nästan tre veckor långa septemberbesöket på Papua Nya Guinea. Intrycken berättar å ena sidan om frustration och brist på känsla hos den inhemska befolkningen att man är med och ”bygger upp landet”, och att det å andra sidan finns goda skäl till varför MAF gör en av sina större insatser i detta utsatta land.

 

Första MAF-känslan mötte dem i Cairns i nordöstra Australien för att från nästa flygning se ner på det oerhört vackra och kuperade landet Papua Nya Guinea och landa i huvudstaden Port Moresby och vidare till kulturparadiset Goroka.

– Här fick vi en grundlig genomgång av CRMF - Christian Radio Mission Fellowship. Det som tidigare var en radio för att hålla kontakt med alla medarbetarna ute i bushen har idag utvecklats till en mobilapplikation som innehåller Wi-Fi-bibeln. Det är något av en oslipad pärla som skulle kunna utvecklas ännu mer, tror Tomas.

 

Paret Brunegård berättar om hur väl de togs om hand av MAF:s ledare i PNG - Godfrey Sim och makan Glen på huvudbasen i Mount Hagen.

– Mötet med världens näst största sammanhängande regnskog dagen därpå var så fantastisk att det nästan gjorde ont, förklarar Tina.

Där långt inne i deltalandskapet beskriver de en sjukstuga som är till stor nytta för lokalbefolkningen.

– En man berättar för oss att han är så lycklig över att hans hustru och det nyfödda barnet mår bra och kopplingen till MAF ligger i luften. Han berättar att de sparar elva dagar nu när han och familjen kan flyga hem.

Men en sida hos befolkningen som Tomas och Tina funderar över är den omtalade höga brottsligheten, ett våld som kan blossa upp efter en vanlig fotbollsmatch. Alla är eniga att det till stora delar finner sin grund i etniska motsättningar och frustrationen av att t. ex. sakna arbete och utbildning. Detta märktes tydligast i huvudstaden. 

– En allmän deppighet som lätt kan tolkas som att man tappat tron på framtiden. Jag kände mig inte alls bekväm med detta, erkänner Tina och fortsätter.

– För mig har det behövts bearbetning då jag i min vardag här i Göteborg är med och hjälper behövande och nyanlända. Varför åka ända dit ut när jag likaväl kan vara till hjälp här hemma?

 

Men efter hand har den känslan bytts ut mot värme och empati för de utsatta i landet på andra sidan jordklotet.

– Efter våra samtal med MAF England och Sverige ser vi fram emot en längre vistelse i landet 2016 från slutet av februari till maj. Då följer även vår yngsta dotter med oss. Vi är redo och känner på oss att vi har en del att tillföra, avslutar Tomas.

 

 

Tomas  och Tina  Brunegård.

 

Tina Brunegård i samtal med en blyg liten kille.

 

© 2019 MAF Sweden

 
 
G
M
T
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Talfunktionen är begränsad till 200 tecken
 
[removed]
 
Alternativ : Historia : Feedback : Donate Stänga