Många av kvinnorna hjälptes åt att bära även stora tunga paket från planet tilll den lilla dispensären som organisationen UNIDO driver.

En bild från planet visar en traditionell bosättning i Mayendit.

Faith Shiddy ansvarar för hälsa och utdelning av matransoner på UNIDO.

Isolerade och utan hjälp
på grund av kriget i Sydsudan

 

”Men flyget når
dit ingen annan når”

 

Ett år efter att oroligheterna började i december 2013 är nu 1 500 000 människor på flykt från sina hem i Sydsudan. I Mayendit i i Sydsudan arbetar organisationen UNIDO (Universal Intervention and Development Organisation) med sjukvård, hälsa och utdelning av mat. MAF:s LuAnne Cadd som varit på plats rapporterar om arbetet som görs möjligt tack vare MAF:s flygningar.

 

Mayendit ligger som en ö tydligt avgränsad i det enorma träskområdet Sudd. Området har blivit en plats dit många flyktingar söker sig under oroligheterna, vilket har skapat enorma behov. Under regnperioden är det helt omöjligt att ta sig in landvägen och man är helt beroende av flyget för att få in medicin, sjukvårdsutrustning och viktiga förnödenheter.

 

Faith Shiddy arbetar som ansvarig för hälsa och matransoner på UNIDO. ”Att vi kan förmedla hjälp beror till stor del på stödet från MAF” säger hon. Faith berättar om hur lättade de gravida kvinnorna blir när de får veta att någon tar hand om dem när de ska föda. Det är dramatiskt nog utan konflikten runt hörnet. MAF hjälper UNIDO att flyga in förlossningsutrustningen.

 

Faith är ansvarig för 12 team som arbetar i Sydsudan och kommunikationen är som alltid en utmaning för här finns ingen telefon. Hon är osäker på hur det går för de andra teamen eftersom flera av UNIDO:s fordon har blivit kapade och någon av de andra hälsoklinikerna har blivit nedbränd. UNIDO:s klinik ligger bara någon minuts promenad från flygfältet. Här finns varken elektricitet eller rinnande vatten. Kvinnorna hjälper till och bär utrustningen från planet på sina huvuden till kliniken. Det är stor brist på medicin men personalen gör vad de kan. Förhållandena är minst sagt enkla. I ett rum ligger en handfull människor på lite kartong som liggunderlag. I ett annat rum ligger en kvinna som ska föda barn på en enkel bår.

 

Flygningen denna dag består av 21 kartonger medicin, penicillin och värktabletter. Men det kommer inte räcka långt säger Faith som hade förväntat sig cirka 168 000 flyktingar i Mayendit, men nya rapporter som kommit in visar på 280 000 människor. Många bor inklämda hos en släkting i någon av de tusentals små hyddorna i området. De som inte har någon familj har det värre, de får tigga till sig något av de som har.

 

Trycket från alla nytillkomna flyktingar gör att tillgången på mat är mycket dålig och läget försämras snabbt. Den sista lastbilen med förnödenheter kom innan konflikten bröt ut. Faiths kollega Peter vädjar nu till hjälporganisationerna om hjälp. Det är stora problem med undernäring, diarrè och malaria, och människorna har ingenstans att ta vägen. MAF har också flugit in nödransoner och

 

Faith berättar hur hon sett barn som bara varit skinn och ben bli helt förvandlade. Hon berättar om ett barn som burits in medvetslöst av malaria och som idag mår bra.

 

Tack vare MAF och UNIDO har många liv kunnat räddas trots rådande omständigheter och tack vare din gåva är detta viktiga arbete möjligt!

 

Välkommen med och ge ditt stöd till
flygningarna i Sydsudan!

 

Leif Larsson

CEO MAF Sweden

© 2019 MAF Sweden

 
 
G
M
T
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Talfunktionen är begränsad till 200 tecken
 
[removed]
 
Alternativ : Historia : Feedback : Donate Stänga