Nyhetsrapporteringen kring cyklonen Pam:s följdverkningar berättar om en ögrupp utanför Australien där mycket blev förstört. Ögruppen Vanuatu i sydvästra Stilla havet omfattar tolv större och närmare 70 mindre öar utspridda över en stor havsyta. Befolkning uppgår till 200 000 personer och här talas mer än 70 olika språk. I huvudstad Port Vila bor 44 000 invånare.

 

Pam som gav sig tillkänna den 13 mars är den värsta cyklon som drabbat ögruppen sedan 2002. Förödelsen är omfattande. 90 procent av de enkla bostäderna är raserade. Flera 1000 personer behöver hjälp. Dödsiffran är ännu inte så hög, men man har samtidigt inte kunnat få in uppgifter från alla öarna.

 

En partner till MAF - Medair har antagit utmaningen att vara med att bistå de utsatta. För några dagar sedan sändes en erfaren person - Joel Kaiser till Vanuatu för att organisera hjälpinsatser tillsammans med organisationer inom nätverket Integral.

 

– Vi vill öppna upp för möjligheten att stödja insatsen som Medair påbörjat, berättar Leif Larsson CEO i MAF Sweden.

Vårt 90-konto 900-8913 står öppet,

märk din gåva med ”Vanuatu” så förmedlar vi den vidare!

 

Ögruppen Vanuatu får hjälp

 

Joel Kaiser från organisationen Medair som nu finner sig på ögruppen Vanuatu berättar:

 

Tillsammans arbetar vi för att ge katastrofhjälp till dem som behöver det mest. Under de första veckorna av räddningsinsatsen, kommer vårt primära fokus att handla om att tillhandahålla rent dricksvatten, mat och tak över huvudet till de mest utsatta familjerna.

 

Vi kommer att arbeta för att se till att överlevande i avlägsna platser inte glöms bort, samtidigt som vi lägger grunden för en större mer långsiktig insats här på ögruppen.

© 2019 MAF Sweden

 
 
G
M
T
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Talfunktionen är begränsad till 200 tecken
 
[removed]
 
Alternativ : Historia : Feedback : Donate Stänga